Nieuws
\
Met onze periodieke nieuwsbrief blijf jij op de hoogte van wat er gebeurt binnen Olles Huis. Je kunt de nieuwsbrieven lezen via de KOVnet Ouderapp of onderstaande berichten in de gaten houden. Wil je niks meer missen? Volg ons dan ook via Facebook en Instagram.
Advent:
“Het eerste licht van advent is het licht van de stenen.
Stenen, kristallen, schelpen en botten.”
“Het tweede licht van advent is het licht van de planten, bomen, takken, reikend naar de zon die het levenslicht doet stromen.”
“Het derde licht van advent is het licht van de dieren, het licht dat straalt in groot en klein, van runderen tot mieren.”
“Het vierde licht van advent is het licht van de mensen, licht van kennis en hoop om goed te doen, te wensen
Vier zondagen voor Kerstmis begint de adventstijd. Advent betekent naderende komst, het is de tijd van de verwachting. ‘s-Avonds wordt het al vroeg donker en in menig huis brandt een kaarsje.
De natuur gaat de diepe duisternis tegemoet, het licht gaat naar binnen toe en er kan soms een stilte vallen na de stormen van de herfst. De aarde houdt haar adem in en wacht. De donkere advent brengt het duister dat de blik naar binnen wendt en ons tot inkeer brengt. Advent brengt stap voor stap een grotere innerlijke ruimte voor het ontvangen van de kerstboodschap. Iedere adventszondag laten we het licht iets groter worden door eerst één, twee, dan drie en tenslotte vier kaarsen te laten branden.
Op de advents jaartafel staat aan het begin van de adventtijd het lege stalletje en daar komt elke week iets bij.
- De eerste adventsweek staat het mineralenrijk symbool en dat zie je terug in mooie mineralen en edelstenen op de jaartafel. Dit symboliseert het fysieke lichaam.
- De tweede adventsweek staat het plantenrijk centraal en dat zie je aan het verschijnen van plantjes en een witte lelie op de jaartafel. Het symboliseert het etherlichaam.
De witte lelie staat symbool voor zuiverheid, de ontvankelijkheid, reinheid en onschuld van een kind.
- De derde adventsweek komen er dieren bij want de derde adventsweek is die van het dierenrijk. De schaapjes verschijnen op de jaartafel. Het symboliseert het astrale lichaam.
- De vierde adventsweek komt het mensenrijk erbij, Maria komt aan in het stalletje en het kerstkindje kan worden geboren. Dit symboliseert het ik-lichaam.
Wij vieren met het Elfenrijk, Kabouterrijk en de Speelklassen Advent door het lopen van de advents-spiraal, ook wel adventstuin genoemd, in de tweede adventsweek. Ook omdat de Sinterklaasviering vaak in de eerste advent week valt, kiezen we ervoor om wel al de jaartafel blauw te maken, een eerste adventskaars aan te steken maar eerst het Sinterklaasfeest af te ronden. Bij de Bso hebben wij een adventkrans die elke dag wordt aangestoken . Na de uitademing van het Sinterklaas feest worden er veel kerstliederen gezongen, geknutseld in de kerstsferen en vertellen wij uit het boek Maria's Kleine Ezel van Gunhild Sehlin.
Sinterklaas
Sinterklaas wordt kleinschalig gevierd op Olles Huis.
Het feest valt vaak samen met de eerste advent week. Vanaf 1e advent ligt de adventskrans al op tafel en wordt het 1e kaarsje aangestoken. Ook op de seizoenstafel zijn de blauwe advent doeken al aanwezig. Er hangt een mooie Sinterklaastransparant, voorafgaand aan het Sinterklaasfeest worden de Sinterklaasliedjes gezongen en wordt het handgebaarspelletje: kleine Piet en grote Piet gespeeld.
Ook bakken we in de Sinterklaastijd kruidnoten om de heerlijke geuren te beleven. Op de dag dat we het Sinterklaasfeest vieren op het kinderdagverblijf wordt het tafelspel: Liesje en de muisjes gespeeld en krijgen de kinderen een (door de ouders gemaakt) cadeautje.
Op de Bso groepen krijgen de kinderen cadeautjes voor op de groep, deze cadeautjes worden verzorgd door de juffen. De weken voor het Sinterklaas Feest mogen de kinderen zich verkleden als Piet , krijgen zij verhalen te horen van de legende van Sint Nicolaas en maken zij werkjes die passen bij het thema.
Sint-Maarten
Op 11 november wordt elk jaar Sint-Maarten gevierd. Sint-Maarten stond bekend om zijn vrijgevigheid en gulheid. Het verhaal waarin Sint-Maarten zijn mantel in tweeën scheurde en deelde met een bedelaar wordt verteld en komt terug in liederen.
Bij Olles Huis zingen wij alle liedjes en de kinderen van het kinderdagverblijf vieren het feest in het klein. De BSO kinderen vieren het op school en de Sint-Maarten optocht vind plaats op vrijdag 10 november om 17:30.
De knol, die wordt uitgehold en bewerkt tot lantaren , is als laatste vrucht uit de grond een mooi symbool voor de opgeslagen zonne- en warmtekracht in de aarde.
De Tantes
De Tantes van Olles Huis, geinpireerd door het boek van Elsa Beskow, organiseren creatieve werkavonden voor de ouders van het Kinderdagverblijf en de peuterspeelklas.
De Tantes, opgericht door Juf Erna, Juf Willemijn en Juf Liesbeth, werken met de seizoenen mee en laten zich inspireren door de jaarfeesten.
Hou de agenda in de gaten of kijk op instagram of facebook voor de volgende werkavond.
We hopen jullie snel te zien!
Er zijn kinderen...
Ieder schooljaar verwelkomen we weer een groep nieuwe kinderen op onze opvang en binnen de Vrijeschool. In het filmpje er zijn kinderen… benadrukt Anouk Saleming dat geen kind hetzelfde is. Zij omschrijft de kinderen aan de Vrijeschool in Zeist op alle mogelijke manieren. Begeleid door de muziek van Bart van Rosmalen ontstaat een beeld van alle soorten kinderen die er op onze opvang, scholen en in dit land rondlopen.
Klik hier om het filmpje te bekijken